Wij willen dat u de veiligste kaartbetalingen mogelijk maakt om uw bedrijf te beschermen tegen fraude en om het risico op terugboekingen en terugbetalingen door fouten te minimaliseren, omdat de klant de betaling niet op hun bankrekening heeft herkend. Hoewel terugboekingen niet altijd kunnen worden vermeden, zijn er stappen die u kunt nemen om terugboekingen te voorkomen.

In this article:

Minimaliseer kans op terugboeking

Om de kans op een onbedoelde terugboeking- en informatieverzoeken te minimaliseren, attenderen we u graag op het volgende:

• Zorg ervoor dat de bedrijfsnaam die u tijdens de registratie heeft ingevoerd, bekend is bij uw klanten, omdat dit de naam is die op de bankrekening van uw klanten verschijnt. Als u uw bedrijfsnaam wilt wijzigen, neem dan contact op met ons support team.
  • Als de klant een betaling wil maken met een bedrijfscreditcard, verzoek de klant dan om een ​​kopie van het  betalingsbewijs te sturen naar de boekhoudafdeling van de onderneming.

• Zorg ervoor dat u dubbele betalingen vermijdt. Wanneer u SumUp gebruikt om transacties uit te voeren, ontvangt u live-bevestiging of de betaling succesvol is of niet. Dit wordt aangeduid met een groene vinkje, waarna u de klant een betalingsbewijs kan geven. Als de transactie is mislukt, ziet u een rood kruis of een rood uitroepteken. Daarnaast kunt u uw transactieoverzicht altijd de status van een betaling controleren in uw SumUp App of in uw SumUp Account op sumup.me.

Voor een uitleg over hoe u uw transactiegeschiedenis controleert, klik hier.
  • Reageer snel op informatieverzoeken voor het ophalen. Zowel klanten als de kaartuitgevende banken kunnen kopieën van verkoop- en kredietopdrachten aanvragen. Als u meer informatie wilt over informatieverzoeken, klik hier.
  • Om te voorkomen dat uw klant de kosten op uw bankrekening niet kunnen identificeren, is het raadzaam uw klant vooraf te informeren dat SumUp op de bankrekening zal verschijnen als eigenaar van de bankrekening, maar uw bedrijfsnaam in de referentie zal worden weergegeven (SUMUP * Bedrijfsnaam).
  • Aangezien SumUp de functie biedt om een ​​betalingsbewijs te sturen naar uw klant per e-mail of sms-bericht (of door een compatibele printer aan te sluiten), raden wij u ook aan deze functie te gebruiken. Naast deze optie kunt u ook een standaard handgeschreven kwitantie maken. Hierbij kunt u ervoor zorgen dat uw klant een herinnering/bewijs van de betaling heeft, indien hij problemen heeft met het identificeren van de afschrijving op zijn bankrekening.

Veiligheidstips voor het aannemen van kaartbetalingen

• Als u een klant wilt terugbetalen voor een betaling, moet u de terugbetaling direct terugsturen naar de betaalkaart. Als u een terugbetaling via contant geld, cheque of overboeking moet verstrekken, zorg er dan voor dat u een getekende overeenkomst krijgt dat uw klant de restitutie heeft ontvangen.

• We raden u aan om de betaling uit te voeren terwijl de klant aanwezig is om te zorgen voor een soepele verwerking van de beveiligde kaarttransactie.
  • Chip & PIN zorgt voor extra beveiliging bij gebruik in de SumUp chip-geactiveerde kaartlezer.
  • Alleen als de kaart geen chip heeft en geen NFC-mogelijkheid heeft, kunt u de kaart swipen: eerst moet u de kaart invoeren, dan zal de kaartlezer u adviseren om de magnetische streep te lezen (dat wil zeggen om de kaart te swipen).
  • Magneetstripkaarten brengen ook in een bepaalde mate van risico's met zich mee, aangezien magnetische stripscam de meest voorkomende vorm van financiële criminaliteit is
  • Zorg ervoor dat de creditcard tijdens de betalingstransactie niet beschadigd is, zodat u de kaart kunt bekijken.
  • Als de creditcard wordt geweigerd, stop dan verder met accepteren van deze creditcard. In plaats daarvan moet u aan de kaarthouder vragen op een andere wijze te betalen.

Veiligheidstips om fraude te voorkomen

• Match facturen en verzendadressen: als u  een item verzendt, controleer of de factuur - en verzendadressen overeenkomen. Als ze niet overeenkomen, vraag dan uw klant waarom. Hun antwoord zou praktisch moeten zijn. Als dat niet het geval is, accepteer de betaling niet. Als u nog vragen heeft over het accepteren van een betaling, kunt u altijd contact met ons opnemen.
  • Bevestig de betalingen met de handtekening van de echte klant. In bepaalde gevallen wordt de klant gevraagd de transactie te ondertekenen op het scherm van uw smartphone/tablet in plaats van de pincode in te voeren. Het is niet mogelijk om tussen PIN of handtekening te kiezen. De kaart zelf bepaalt welke autorisatiemethode zal worden gekozen. Vergelijk de handtekening aan de achterkant van de kaart. Controleer uw klant zijn identificatie indien nodig. Als de betaalkaart ongetekend is, vraag dan een foto van zijn of haar ID met een handtekening en laat de kaarthouder de kaart alsnog ondertekenen. Teken het scherm nooit voor uw klant.
  • Met de betalingen met handtekening is het uw verantwoordelijkheid als accepterende partij om de legitimiteit van de handtekening te controleren.
  • Zorg ervoor dat de creditcard aan de klant behoort.
  • Voor een groot bedrag (bijv. € 1000 en meer), raden wij u aan een fotokopie van het ID van uw klant te vragen ​​om te controleren of de kaart van de klant is.

• Bevestiging van de levering: Als u een product verzendt, zorg ervoor dat u de trackingsinformatie en een afleverbevestiging bewaart. Voor grote bestellingen, dient u een handtekeningbevestiging bij de levering te vragen

Niet doen

• Vul het volledige bedrag van de verkoop in en doe de verkoop niet in meerdere kleinere hoeveelheden. Houd er rekening mee dat het niet toegestaan is om een bedrag te verdelen in meerdere transacties om beveiligingslimieten van de kaart van uw klant te vermijden, omdat dit tegen onze algemene voorwaarden in gaat. Ons beveiligingssysteem beschikt over mogelijkheden om gesplitste transacties te detecteren, vervolgens deze bedragen te blokkeren en terug te boeken naar de kaarthouder.
  • Teken het scherm nooit voor rekening van de klant. Controleer altijd de betaling met een handtekening (indien het de handtekening mist of de handtekening onaanvaardbaar is, wordt de officiële vertegenwoordiging van het informatieverzoek/terugboeking niet door de uitgevende instelling erkend).
  • Houd er rekening mee dat zelffinanciering (betaling met uw eigen kaart) verboden is op basis van de voorwaarden van onze bankpartners. Ons beveiligingssysteem beschikt over maatregelen om tekenen van zelffinanciering te detecteren. Dergelijke transacties worden teruggeboekt naar de kaarthouder en niet aan u uitgekeerd.