Eerste stappen: Point of Sale app

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de SumUp Point of Sale (POS) app kunt gebruiken. U vindt hier de volgende onderdelen terug:

1. Testmodus en live gaan
  2. Eerste gebruik: werkdagen openen en sluiten
  3. Afrekenproces
  4. Een medewerker in- of uitloggen
  5. Adminmenu
  6. Synchronisatie en offline gebruik

1. Testmodus en live gaan

Het SumUp POS systeem is zo ingesteld dat u eerst even kunt wennen aan het gebruik. Dit betekent dat u een onbeperkte hoeveelheid aan testtransacties kunt uitvoeren zonder dat deze worden meegenomen in uw financiële rapporten.

• Let op: pin- en creditcardbetalingen kunnen niet ongedaan worden gemaakt! Indien u een dergelijke betaling wilt testen, kunt u het beste uw eigen kaart gebruiken en kiezen voor een bedrag van €1,00.

Wanneer u het idee hebt het systeem te begrijpen, kunt u live gaan. Zodra u contact opneemt met onze klantenservice zullen wij de status van uw account aanpassen. Uw testtransacties worden verwijderd en vanaf dat moment worden alle transacties bijgehouden, startend met volgnummer 1. Uw masterdata (producten, bestelscherm, medewerkers) zullen niet verwijderd worden en blijven zoals u deze heeft ingesteld.

2. Eerste gebruik: werkdagen openen en sluiten

Nadat u succesvol de hardware heeft aangesloten, opent u de POS app op uw iPad. U start uw eerste werkdag als volgt:

Aan het einde van de werkdag kunt u in hetzelfde menu de werkdag sluiten, volgens de stappen die hierboven staan beschreven. Indien een werkdag is gesloten kan deze op dezelfde dag niet meer worden heropend.

3. Afrekenproces

Zodra u de werkdag heeft geopend bent u klaar voor uw eerste transactie.

• Let op: pin- en creditcardbetalingen kunnen niet ongedaan worden gemaakt! Indien u een dergelijke betaling wilt testen, kunt u het beste uw eigen kaart gebruiken en kiezen voor een bedrag van €1.

Contante betalingen

Klik op 'Contant'. De kassalade opent automatisch en de transactie wordt opgeslagen. De mobiele printer drukt een betalingsbewijs af.

Pin- en creditcardbetalingen

Om een testtransactie uit te voeren kiest u 'Handmatige invoer' en voert u het bedrag van €1,00 in. Klik op 'Opslaan' en 'Afrekenen'. Kies 'Kaart'. Log in met uw accountgegevens en volg de instructies op de app om de transactie uit te voeren. De kassalade wordt in dit geval niet geopend.

• Let op: het is mogelijk een fooi te accepteren of het totale bedrag te wijzigen door voordat u kiest voor 'Kaart', te tikken op 'Totaal+fooi'.

4. Een medewerker in- of uitloggen

Indien meer dan één medewerker gebruik maakt van het POS systeem is het raadzaam om per medewerker een aparte login aan te maken. U kunt deze eenvoudig zelf aanmaken in de POS cloud. Om een medewerker uit te loggen klikt u op de naam van de medewerker en vervolgens op 'Uitloggen'.

Om in te loggen voert de medewerker zijn of haar persoonlijke pincode in. De standaard pincode nadat u het POS systeem thuis ontvangt is 1234.

5. Adminmenu

Door rechtsboven in de app op het tandwieltje te tikken opent u het adminmenu. Hier heeft u toegang tot de volgende sub-menu's:

• Informatie, cloud en netwerk: hier vindt u technische informatie die eventueel van pas komt indien u contact heeft met onze klantenservice.
  • Dienst: hier kunt u diensten openen of sluiten. Wanneer u de dienst sluit zal er een rapport van uw dagelijkse omzet worden afgedrukt. Door te tikken op 'Laad winkeldata' kunt u de geüpdatete data downloaden in de app.
  • Journaal: het journaal laat chronologisch zien wat er gedurende de dag is gebeurd in de POS app.
  • Afdrukrij: indien de verbinding met de mobiele bonnenprinter wordt verbroken, verschijnen hier de afdruktaken die nog niet zijn uitgevoerd.
  • Betaling aanpassen: hier vindt u alle transacties die gedurende de dag zijn uitgevoerd. U kunt op een specifieke transactie tikken en de factuur nogmaals afdrukken, een terugbetaling uitvoeren of de betalingsmethode wijzigen.
  • Rapporten: in het sub-menu 'Rapporten' vindt u meerdere rapporten zoals het persoonlijke X-rapport.

6. Synchronisatie en offline gebruik

De SumUp POS app upload alle transactiedata naar de cloud - elke minuut. U kunt daarom waar u ook bent de data in real-time analyseren.

• Let op: veranderingen in de masterdata van de cloud dienen handmatig in de app te worden binnengehaald ('Laad winkeldata').

Indien er naast de naam van de medewerker een rood symbool verschijnt, bevindt u zich in de offline modus. U kunt dan nog steeds betalingen accepteren - enkel de mogelijkheid om pin- en creditcardbetalingen te accepteren werkt niet offline. Er is geen maximumperiode waarin u de SumUp POS cloud offline kunt gebruiken - zodra u weer verbinding maakt met het internet wordt alle data automatisch met de cloud gesynchroniseerd.

Gefeliciteerd! U kent nu de basis van de SumUp POS app. Voor meer specifieke vragen klikt u hier. Voor meer informatie over de SumUp POS cloud hier.