I avancerat läge kan du skapa färdiga produkter och hyllor så att du aldrig mer behöver tänka på att ange ett visst belopp igen.

I denna artikel:

Avancerat läge

Aktivera avancerat läge

I avancerat läge kan du skapa ett produktbibliotek med produkterna du säljer. Du aktiverar och inaktiverar avancerat läge i SumUp-appen. När avancerat läge är aktiverat kan du konfigurera olika hyllor med dina produkter i alla varianter och olika momssatser.

I den här guiden får du veta hur du aktiverar avancerat läge:

1. Öppna SumUp-appen på din enhet och logga in med dina kontouppgifter.
  2. Klicka på fliken ”Konto” (iOS) eller menysymbolen (Android) i det övre vänstra hörnet.
  3. Aktivera ”Avancerat läge”.
  4. Klart! Du kan nu konfigurera produkthanteringen.

Ta emot betalningar i avancerat läge

När du har skapat dina produkthyllor med några produkter kan du börja använda dem i din dagliga försäljning och effektivisera verksamheten ännu mer.

I den här guiden får du veta hur du tar emot betalningar i avancerat läge:

1. Logga in i SumUp-appen med dina kontouppgifter.

2. Om avancerat läge är aktiverat öppnar appen automatiskt din första hylla. Välj en produkt du vill sälja. Om produkten du vill sälja finns på en annan hylla förflyttar du dig enkelt genom hyllorna genom att svepa antingen åt vänster eller höger.

3. Klicka på produkten. Om du har sparat mer än en version av produkten kan du nu välja vilken version du vill sälja.

4. Produkten sparas i kundvagnen som du hittar i det övre högra hörnet (iOS) eller längst ner (Android). Om du vill lägga till fler produkter till din försäljning upprepar du steg två. När du har bestämt dig klickar du på kundvagnen i det övre högra hörnet.

5. En sida öppnas med en sammanfattning av din försäljning. Har du glömt att lägga till någon produkt? Inga problem, tryck på ”Tillbaka” så kommer du tillbaka till hyllan. Om du trycker på ”Rensa” (iOS) eller papperskorgen (Android) i det övre högra hörnet töms kundvagnen och du kan börja om från början med en helt ny försäljning.
    Ser allt bra ut? Tryck på knappen ”Debitera” nedanför och välj betalningsmetod.

6. Om du aktiverar kontantbetalning kan kunden betala med kort eller kontanter. Klicka här om du vill ha mer information om hur du aktiverar och tar emot kontantbetalningar.

7. Om du väljer ”Kortbetalning” kan du dutta, dra eller sätta in kortet och låta kunden godkänna betalningen. Du kan till och med skicka ett kvitto till kunden. Klicka här om du vill ha mer ingående information om hur du tar emot kortbetalningar.

8. Grattis! Du har precis gjort din första försäljning i avancerat läge.

Produkthantering

Skapa produkt

I avancerat läge kan du konfigurera och hantera dina produkter. Det gör du genom att öppna kontoområdet i appen (iOS: fliken ”Konto”, Android: menysymbolen i det övre vänstra hörnet). Se till att ”Avancerat läge” är aktiverat och tryck på ”Produkthantering.

Att konfigurera produkthanteringen kan först verka komplicerat men vi går igenom det tillsammans. Oroa dig inte, vi hjälper dig gärna.

1. Om du trycker på ”Produkthantering” öppnas hyllan automatiskt och du kan nu skapa en ny produkt. Tryck på ”Ny produkt”.

2. Ett fönster öppnas där du uppmanas att lägga till mer produktinformation. Om du vill ange ett produktnamn trycker du på ”Produktnamn” och skriver önskat namn på produkten.

3. Sedan anger du antingen bara ett pris i motsvarande fält eller så anger du ytterligare versionsnamn som små, medelstora eller stora, tillsammans med priset för varje version.

4. Du kan också välja en momssats för produkten. Ta en titt på den här guiden om du vill ändra momssatsern.

5. För iOS-användare är standardikonen för produkten den första bokstaven i produktnamnet. Om du vill ändra ikonen klickar du på ikonen och kan sedan välja en annan färg på den versala första bokstaven. Spara ändringarna genom att välja en färg och trycka på ”Klar”.
    Du kan också byta ut ikonen med en bild som redan finns i enhetens bibliotek eller ta en bild av produkten med enhetens kamera. Klicka på ”Foto” och du kan nu antingen ta ett foto eller välja ett. Spara ändringarna genom att trycka på ”Klar”.
    Om du använder en Android-smarttelefon eller -surfplatta och vill ändra ikonen trycker du på produkten så visas en stor kamerasymbol i det övre högra hörnet. Genom att trycka på kamerasymbolen kan du ändra färgen på den versala första bokstaven eller ta en bild med enhetens kamera eller överföra en bild från enhetens bibliotek.

6. Om du är nöjd med produktinformationen kan du nu klicka på ”Spara”.

7. Toppen! Du kan nu gå tillbaka till startskärmen och produkten är redo för handling.

Flytta produkt

Om du vill flytta en produkt från en hylla till en annan anger du alternativet ”Produkthantering” i menyn. Du kan antingen leta efter produkten på hyllan eller svepa längst till vänster där du hittar en lista över alla produkter i alfabetisk ordning. Du kan också söka efter en viss produkt i listan.

Om du vill flytta en produkt och använder iOS klickar du på produkten så öppnas produktinformationen. Ovanför momssatsknapparna hittar du fältet ”Välj hylla”. Tryck på knappen och välj hyllan du vill flytta produkten till.

Om du är en Android-användare trycker du lätt på produktikonen ett tag så får du en avisering med texten ”Flytta produkt till ...”. Du kan nu välja hyllan du vill flytta produkten till.

Klart! Nu hittar du produkten på den nya hyllan.

Ta bort produkt

Om du vill ta bort en produkt anger du alternativet ”Produkthantering” i menyn igen. Klicka på den produkt du vill ta bort så öppnas sidan produktinformation.

Om du använder en iOS-enhet visas en knapp med texten ”Ta bort produkt” i rött längst ner på sidan. Om du använder en Android-enhet trycker du på ”Ta bort” i det övre högra hörnet på sidan.

Hyllor

Även om ”Min hylla” är förvalt kan du konfigurera flera hyllor (till exempel dryckhylla, tårthylla, smörgåshylla osv.) och flytta produkter från en hylla till en annan.

När du säljer kan du snabbt växla mellan hyllor med en svepande rörelse.

Skapa produkthylla

Skapa en ny hylla genom att ange alternativet ”Produkthantering” i menyn. Om du är en iOS-användare trycker du på knappen ”Redigera hyllor” under ”Min hylla”. En nedrullningsbar meny visas där du kan skapa en ny hylla genom att ange det nya hyllnamnet i fältet ”Ange hyllnamn”. Du kan till exempel lägga till en hylla som heter ”Mat” så att du kan lagra alla livsmedelsprodukter på ett ställe. Spara den nya hyllan genom att trycka på ”Klar”.

Om du är Android-användare trycker du på de tre punkterna i det övre högra hörnet så visas en meny med alternativet ”Ny hylla”. Nu behöver du bara ange ett namn på hyllan och trycka på ”OK” så är allt klart!

Byt namn på eller ta bort produkthylla

Gå till området ”Produkthantering” i appen och välj knappen ”Redigera hyllor” högst upp på skärmen.

Om du använder en iOS-enhet visas en nedrullningsbar meny. Tryck nu på ”Redigera” i det övre vänstra hörnet. Du kan ta bort en hylla genom att klicka på den röda knappen bredvid hyllnamnet och du kan byta namn på en hylla genom att klicka på hyllnamnet.

Om du använder en Android-enhet går du till hyllan du vill redigera genom att svepa genom hyllsortimentet. Om du klickar på papperskorgsikonen i det övre högra hörnet kan du ta bort den markerade hyllan. Om du klickar på penselikonen i det övre högra hörnet kan du byta namn på den markerade hyllan.

Skatter

I området ”Skatter” som du hittar under ”Produkthantering” kan du hantera dina momssatser. När du öppnar ”Skatter” för första gången visas ditt lands momssats. Det är inte säkert att listan är uttömmande och du måste se till att du använder rätt momssats för dina produkter.

Du kan enkelt lägga till eller ändra momssatser. Om du är en iOS-användare trycker du på ”Redigera” i det övre högra hörnet så kan du lägga till eller redigera befintliga momssatser. Ange en ny momssats och bekräfta den sedan genom att klicka på ”OK”. Om du vill redigera en momssats trycker du på fältet du vill redigera. Om du vill ta bort en momssats klickar du på den röda ikonen till vänster.
Om du är en Android-användare trycker du på fältet du vill redigera så kan du ändra eller ta bort information genom att klicka på symbolen ”X” bredvid momssatsens namn. Om du vill spara ändringarna klickar du antingen på ”Klar” eller ikonen spara i det övre högra hörnet.

Du kan välja om momssatsen ska ingå i priset. Om du bestämmer dig för att momssatsen inte ska ingå i enhetspriserna läggs momsbeloppet till det totala beloppet efter att varorna har lagts till i kundvagn (som vid försäljning av butiksprodukter i USA).
Om du är en iOS-användare anger du priset inklusive eller exklusive moms med strömbrytaren längst ner och om du är en Android-användare markerar eller avmarkerar du fältet ”Inklusive moms”.

Om du inte är momsregistrerad eller vill ta bort standardskattesatsen ändrar du momsinformationen till 0 %.