Vad behöver jag veta innan jag registrerar mig?

Med SumUp kan du ta emot betalningar från kort med logotyperna Visa, V Pay, Mastercard, Maestro, American Express, Diners Club, Discover och Union Pay.

Om du vill veta mer om våra kortläsare och tjänster kommer här svaren på de vanligaste frågorna innan registrering:

Vad kostar det?

☉ Vad kostar kortläsaren? Behöver jag betala moms?

Kortläsaren SumUp Air kostar 799 kr och kortläsaren SumUp 3G, kostar 999 kr. Priset är exklusive moms, men SumUp står för fraktkostnaden.
Aktuella erbjudanden hittar du på vår webbplats.

☉ Vad är transaktionsavgiften? Får jag en faktura?

Du betalar ingen månadsavgift, och bara så lite som 1,75% per transaktion för alla godkända kort- och NFC-betalningar. Du betalar när du får betalt. Samma avgifter gäller för alla korttyper och NFC-enheter.
Obs: Transaktionsavgiften för transaktioner genomförda via den Virtuella Terminalen är 2,95% + 2,30 kr.

Tillsammans med varje månatlig utbetalningsrapport skickar vi även en faktura med de totala transaktionsavgifterna för samma period.

☉ Är det olika avgifter för olika betalningsmetoder?

Samma avgifter gäller för alla korttyper.
Som nämnts skiljer sig transaktionsavgiften för betalningar genomförda via den Virtuella Terminalen från standardavgiften för transaktioner genomförda med kortläsaren.

☉ Behöver jag betala moms på utbetalningarna jag får?

Nej, transaktionsavgiften är momsfri.

☉ Finns det några dolda avgifter?

Nej. Vi har inga månatliga kostnader eller bindande kontrakt. Du betalar helt enkelt per transaktion.

Vilka tekniska krav behöver jag uppfylla för att kunna använda SumUp?

☉ Behöver jag en kortläsare?

Ja, för att kunna genomföra transaktioner med SumUp behöver du vår kortläsare.
Vill du ha flera kortläsare till dina anställda? Inga problem. Hantera alla kortläsare under ett SumUp-konto för hela företaget.
Vill du veta mer om skillnaderna mellan våra kortläsare? Läs hjälpartikeln SumUp-kortläsare för att få en översikt och se vilken som passar din verksamhet bäst.

☉ Behöver jag en telefon eller en surfplatta?

För att använda SumUp Air till att ta emot betalningar behöver du antingen en smartphone eller en surfplatta. Du kan kolla om din mobil eller surfplatta är kompatibel med SumUp Air här.
SumUp 3G är fristående och behöver inte kopplas upp mot en mobiltelefon eller surfplatta.

☉ Behöver jag en internetanslutning?

För att kunna hantera transaktioner med SumUp behöver du en internetanslutning via WiFi eller mobildata (minimum 3G-hastighet).

☉ Behöver jag en laddningsstation?

Du kan så klart ladda din kortläsare genom att ansluta den medföljande USB-kabeln till en dator eller annan strömkälla. Många av våra användare är dock förtjusta i laddningsstationen som finns att köpa i vår butik. Den inte bara laddar kortläsaren utan håller den snyggt på plats medan den vilar på en plan yta.

☉ Behöver jag en skrivare?

Det behövs ingen skrivare. Du kan skicka kundernas kvitton via SMS eller e-post.
Om du vill skriva ut kvitton kan du ansluta kortläsaren Air till en kompatibel skrivare eller Cloud Print-tjänst.

Vilken information behöver SumUp vid registreringen av ett konto?

☉ Behöver jag ett företagsbankkonto?

Företagare med enskild firma och frilansare kan använda sina personliga bankkonton, men alla andra företag måste ha företagskonton som är registrerade i företagets namn.
Det är viktigt att bankkontot är i samma valuta som används i det land där SumUp-kontot är registrerat.

Klicka här för att läsa mer om kraven för bankkonto.

☉ Vilken bolagsform ska jag välja för mitt SumUp-konto?

När du registrerar dig med SumUp kommer du att ombes att definiera din bolagsform, som enskild firma, aktiebolag, ekonomisk förening, ideell förening eller annat.

☉ Vilken företagsinformation behöver SumUp?

För att börja ta emot betalningar med SumUp behöver vi bara din e-postadress, lösenord, leveransadress och betalningsuppgifter. Du kan slutföra din kontoregistrering senare och kommer då att bli ombedd att tillhandahålla:

• Bolagsform och företagskategori
  • Företagsnamn och adress
  • Namn på företagsägare
  • Kontaktuppgifter till den primära kontakten registrerad på ert SumUp-konto
  • Personliga detaljer som adress, födelsedatum och mobilnummer
  • Bankkonto i det land där din verksamhet är baserad

För en mer omfattande lista över vilken information SumUp behöver från företag för verifiering, vänligen klicka här.

☉ Stöder SumUp varje affärsmodell?

Vi gör allt för att stödja småföretagare, entreprenörer och kreativa verksamhetsmodeller. Tänk dock på att vi är en reglerad enhet som lyder under stränga krav från finansiella tillsynsmyndigheter, kortsystemen (Visa, Mastercard och American Express) samt vår inlösande bank.
Det innebär att vi inte har en obegränsad licens, och även om vi stöder en mängd olika typer av firmor så har vi inte möjlighet att stödja varje möjlig företagsmodell.

Se gärna över vår lista på affärsmodeller som inte stöds.

☉ Är jag skyldig att tillhandahålla min personliga information?

Ja, vi behöver dina personuppgifter eftersom vi enligt lag måste kontrollera att du är den person registrerad på SumUp-kontot och att du är huvudkontakten för ditt företag.
Du kan lita på att din sekretess och säkerhet är viktig för oss, och vi använder alla nödvändiga säkerhetsdeviser för att skydda din information.

Vänligen se vår artikel om Säkerhet för mer information om detta ämne.

Hur beställer jag från SumUp?

☉ Hur beställer jag min SumUp-kortläsare?

Du behöver bara göra två saker för att få din kortläsare:

1. Registrera ett SumUp-konto och beställ din kortläsare på sumup.se
  2. Ange en betalningsmetod och den leveransadress du vill ha kortläsaren skickad till.

*Det är möjligt att ange en leveransadress utanför det land du registrerar ditt SumUp-konto i.

☉ Hur fungerar leveransen?

SumUp täcker alla fraktkostnader.
När du har beställt din kortläsare brukar det ta 1–3 arbetsdagar innan vi får betalningen. När vi har fått betalningen skickar vi din beställning, och det bör ta mellan 3 och 5 arbetsdagar innan du får den.
Mer information hittar du i artikeln Leverans.

☉ Hur spåras leveransen av min order?

Hur lätt som helst. Du får en spårningslänk via sms och e-post samma dag som vi skickar din beställning.

Hur hjälper SumUp mig med min bokföring?

☉ Kommer jag kunna ge mina kunder kvitton?

Självklart. Efter en lyckad transaktion kan du skicka kvittot till kunden via e-post eller SMS helt utan extra kostnad. Kortläsaren Air kan dessutom anslutas till en kvittoskrivare eller en Cloud Print-tjänst om du vill ha papperskvitton.

Klicka här för mer information om utskrifter och här för info om kvitton.

☉ När mottar jag en utbetalning från en transaktion jag genomfört?

Det tar normalt 3–5 arbetsdagar från transaktionsdagen till den dag då pengarna visas på ditt bankkonto. Du kan själv välja hur ofta du vill ha dina utbetalningar: dagligen, veckovis eller månatligen.

Artikeln Utbetalningar – hur fungerar det? innehåller allt du behöver veta om utbetalningar.

☉ Får jag en utbetalningsrapport och/eller underlag för min revisor?

För varje utbetalning som görs till ditt bankkonto får du ett e-postmeddelande med en Utbetalningsrapport (i PDF-format) med alla transaktioner som ingår i utbetalningen. På ditt SumUp-konto kan du välja om du vill få dessa rapporter dagligen eller månatligen.

SumUp erbjuder också en Omsättningsrapport (i PDF-format) som du kan skicka till de relevanta skattemyndigheterna. Denna rapport ger en översikt över de varor eller tjänster du har sålt under en viss tidsperiod.

Vi skickar även en faktura varje månad med de totala transaktionsavgifterna för samma period.

Du kan se och ladda ner dina utbetalningsrapporter via ditt SumUp-konto på sumup.me. Här kan du också se statusen för alla dina transaktioner.

Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om:

Kan jag använda SumUp utomlands?

☉ Vilka länder är SumUp verksamma i?

SumUp är för närvarande verksamma i 31 länder världen över. Klicka här för en lista över dessa länder.
Du kan ansöka om tillstånd att använda SumUp utanför ditt hemland i något av länderna SumUp är verksamma.

☉ Kan jag acceptera internationella kort?

Om kortet som används har en Mastercard, Maestro, V PAY, Visa, American Express, Diners Club, Discover eller Union Pay-logga kan betalning genomföras. Se vår artikel om Godkända kort  för mer information. När du genomför en betalning med ett internationellt kort måste kortinnehavaren betala sin bank en valutaväxlingsavgift. Tiden det tar för utbetalning kan för dessa kort vara lite längre. Dessutom är alla transaktioner föremål för godkännande av kortutgivaren.

Låt dina kunder välja hur de vill betala. Oavsett om det är via chip och pin eller kontaktlöst, så behöver du aldrig neka en kund.