Phishing-zwendel herkennen

Oplichters maken misbruik van de angsten van hun slachtoffer door te beweren dat er veel op het spel staat of dat er dringend actie moet worden ondernomen. Ontvangt u een onverwachte e-mail? Neem dan even de tijd om te bedenken of de informatie, context en taal logisch zijn.

Oplichters kunnen proberen de ware bron van een e-mail te verbergen. Controleer de gegevens van de e-mail om er zeker van te zijn dat deze afkomstig is van het juiste adres of domein. De meeste bedrijven gebruiken geen domeinen van gratis diensten, zoals @yahoo of @gmail.

Alle e-mailcontacten van SumUp zullen afkomstig zijn van een e-mailadres met daarin @sumup. Elke contactpersoon die beweert SumUp te zijn, maar een ander domein gebruikt, is een hoax.

Phishing-scams kunnen proberen u te verleiden om op een koppeling te klikken. Zodra erop wordt geklikt, kan een valse website of bijlage worden geladen in een poging om uw informatie te stelen. Het is heel belangrijk om geen onbekende koppelingen te openen.

Weet u niet zeker of een koppeling valide is? Controleer deze dan door met de muisaanwijzer over de koppeling te gaan, totdat de bestemmings-URL in de benedenhoek van uw scherm verschijnt. U kunt ook met de rechtermuisknop op de koppeling klikken, de 'URL-adres kopiëren' selecteren en deze in een apart document plakken.

Oplichters veranderen voortdurend hun aanpak, maar er zijn nog steeds manieren om uzelf te beschermen tegen phishing.

Denkt u dat uw persoonlijke gegevens zijn gecompromitteerd? Verander dan onmiddellijk uw wachtwoorden en meld het incident aan security@sumup.com met als onderwerp 'Phishing attack'.