Skapa en faktura genom SumUp-profilen

1. Gå till din SumUp-profil och välj "Fakturor" i menyn till vänster. Klicka sedan på "Ny faktura".

2. Ange ett fakturanummer, du väljer själv vilket. När du har angett ett fakturanummer kommer nästa faktura att få nästa nummer i samma sekvens, tills du själv väljer att ange ett annat.

3. Ange fakturans datum genom att redigera datumet under "Fakturadatum".

4. Välj ett förfallodatum genom att antingen välja en förfalloperiod under "Betalningsvillkor" eller genom att välja ett exakt datum under "Förfallodatum".

Obs: Markera "Betald" i menyn under "Betalningsvillkor" om kunden redan har betalat. Läs mer om detta i artikeln om fakturastatus.

1. Välj en kund i din kundlista eller ange kundens uppgifter i respektive fält.

Obs: Klicka på "Spara kund" för att lägga till kunden i din kundlista . Om du sparar kunden kan du också lägga till ett momsnummer, ett telefonnummer, en e-postadress och specifika betalningsvillkor för kunden.

2. Välj en produkt ur din produktlista eller lägg till en beskrivning av produkten under "Produkt".

Tips: Klicka på "Spara produkt" för att lägga till produkten i produktlistan.

3. Välj antal, momssats och pris för produkten.

Obs: Växla mellan netto eller brutto under "alternativ", för att välja om du vill visa priset med eller utan moms.

4. Du kan också trycka på "Lägg till rad" för att lägga till fler produkter.

1. Under "Fakturaalternativ" kan du växla mellan netto- och bruttopriser, lägga till rabatter och välja språk på dina fakturor.

2. Du kan lägga till anteckningar eller eventuella villkor under "Fakturavillkor". Klicka på "spara som standard" om du vill använda samma text på framtida fakturor.

3. Dra och släpp filer i "Bilagor" eller tryck på det blå gemet om du vill bifoga något.

Obs: Individuella filer får inte vara större än 5MB och totalt kan du inte bifoga mer än 10MB.

1. När du är klar klickar du på "Komplettera faktura" för att få se en komplett förhandsgranskning av fakturan.

Obs: När du har klickat på komplettera kan du redigera fakturan, men du kan inte radera den.

2. Klicka på "Skicka" längst upp i hörnet för att ändra mottagarens e-postadress, ämnesraden och e-postmeddelandet. Du kan också ladda ned eller skriva ut fakturan eller lägga till kundens betalningsuppgifter om fakturan redan är betald.

Obs: Om du vill skicka en påminnelse om en obetald faktura kryssar du i rutan "påminnelse". Kunden får en påminnelse två dagar efter förfallodatumet på fakturan.

3. Om allt ser korrekt ut, tryck på “Skicka” igen för att slutföra processen.

Du kommer då att få en bekräftelse på att fakturan har skickats och sedan tas du tillbaka till faktureringshistoriken.

Obs:

Du kan när som helst spara din faktura som ett utkast genom att klicka på "Spara" eller förhandsgranska den genom att klicka på "Visa". Du kan spara en faktura utan att klicka på "Komplettera faktura" om du vill spara en proformafaktura.

Kolla in våra guider om hur du anpassar uppgifterna på dina fakturor och hur betalning fungerar med fakturor.