Motta betalinger trygt og sikkert

Vi vil at du skal kunne motta kortbetalinger på den sikreste mulige måten. Det beskytter virksomheten din mot bedrageri og minimerer risikoen for tilbakebetalinger og tvister for eksempel på grunn av at kunden ikke gjenkjente betalingen på deres kontoutskrift. Selv om omtvistede betalinger ikke alltid kan unngås, kan du iverksette forebyggende tiltak.

Innholdsfortegnelse:

Minimer sjansen for omtvistet transaksjon

For å minimere sjansen for en utilsiktet tilbakebetaling eller tvist, vennligst gjør følgende:

• Sørg for at bedriftsnavnet du skrev inn under registreringen, er et navn som kundene dine kjenner til. Dette er navnet som vises på kontoutskriften til kundene dine. Hvis du vil endre bedriftsnavnet, vennligst kontakt brukerstøtte.
  • Hvis kunden ønsker å foreta betaling med firma/bedriftskredittkort, be om å sende en kopi av kvitteringen til selskapets regnskapsavdeling.
  • Sørg for å unngå dobbeltbetalinger. Når du utfører transaksjoner med SumUp, vil du se en bekreftelse i sanntid om hvorvidt betalingen var vellykket. Dette signaliseres med et grønt kryss, og deretter kan du gi kunden kvittering. Hvis den ikke lyktes, vil du se et rødt kryss eller et rødt utropstegn. I tillegg kan du alltid sjekke salgshistorikken din i SumUp-appen eller SumUp-kontoen på me. For en veiledning om hvordan du sjekker salgshistorikken, klikk her.
  • Svar straks på omtvistede transaksjoner. Både kunden og kortutstedende bank kan kreve kopier av salgs- og kredittbilag. Hvis du vil ha mer informasjon om omtvistede transaksjoner, klikk her.
  • For å forhindre at kunden din ikke kan identifisere belastningen i kontoutskriften, anbefaler vi å informere kunden på forhånd om at SumUp vil bli vist i kontoutskriften som bankkonto-eier, men firmaets navn vil bli vist i referansen (SUMUP* Firmanavn).
  • SumUp tilbyr løsninger så du kan sende kvittering til kunden din via e-post eller tekstmelding (eller koble til en kompatibel kvitteringsskriver). Vi anbefaler at du benytter deg av I tillegg til dette alternativet kan du også gi kunden en vanlig, håndskrevet kvittering. Ved å gjøre det kan du forsikre deg om at kunden din har påminnelse/bevis på betalingen i tilfelle vedkommende får problemer med å identifisere belastningen i kontoutskriften deres.

Sikkerhetstips for sikre kortbetalinger

• Hvis du ønsker å refundere en betaling til en kunde, må du alltid utstede refusjonen direkte til betalingskortet. Hvis du må betale tilbake med kontanter, sjekk eller postanvisning, må du sørge for å få en signert erklæring om at kunden mottok tilbakebetalingen.
  • Vi anbefaler at kunden står rett foran deg for å sikre en problemfri og sikker kortbetjent transaksjon.
  • Når chip og PIN-kode brukes på en chipaktivert kortleser fra SumUp, blir transaksjonen enda sikrere.
  • Du kan sveipe kortet, men kun hvis kortet ikke har en chip og ikke er NFC-aktivert. Først må du sette inn kortet. Terminalen vil anbefale deg å lese av magnetbåndet (dvs. å sveipe kortet) ved behov.
  • Kort med magnetstripe medfører en viss grad av risiko, da svindel med magnetstripe er en av de mest vanlige typene for økonomiske kriminalitet.
  • Pass på at kredittkortet ikke er skadet. Undersøk kortet om nødvendig.
  • Hvis kredittkortet blir avvist når det dras gjennom kortleseren, bør du ikke gjøre nye forsøk. I stedet bør du foreslå at kortholderen prøver en ny betalingsform.

Sikkerhetstips for å forhindre svindel

• Kontroller faktura- og leveringsadresse. Hvis du sender en vare, må du kontrollere om fakturerings- og leveringsadressene stemmer. Hvis de ikke er like, spør kunden om hvorfor. Svaret på spørsmålet bør være logisk. Hvis ikke, bør du ikke akseptere betalingen. Om du har spørsmål om hvorvidt du bør akseptere en betaling, er du alltid velkommen til å kontakte oss.
  • Bekreft betalinger med den virkelige kundens underskrift. I enkelte tilfeller blir kunden bedt om å signere på skjermen på smarttelefonen/nettbrettet i stedet for å skrive inn PIN-koden. Det er ikke mulig å velge mellom PIN eller signatur. Kortet selv bestemmer hvilken autorisasjonstype som skal gjelde. Sammenlign signaturen på baksiden av kortet. Sjekk eventuelt tilleggsidentifikasjon. Hvis kortet er usignert, be om legitimasjon som har bilde og signatur, og at kortinnehaveren signerer kortet. Det er enda bedre å be om betaling med et annet kort. Aldri signer skjermen på vegne av kunden.
  • Med betalinger med xhip og signatur har selgeren ansvaret for å sjekke at signaturen stemmer.
  • Forsikre deg om at kredittkortet tilhører kunden.
  • Ved høye beløp (f.eks. 10 000 kroner og oppover), bør du sørge for å be om legitimasjon med bilde for å sjekke om kortet tilhører kunden.
  • Leveringsbekreftelse: Hvis du sender et produkt, må du sørge for å oppbevare sporingsinformasjon og en leveringsbekreftelse. For store bestillinger bør du kreve bekreftelse med signatur ved levering.

Frarådede handlinger

• Ikke bryt salget ned i flere mindre beløp, men ta hele beløpet for salget. Vær oppmerksom på at det ikke er tillatt å dele et beløp i flere transaksjoner for å unngå sikkerhetsgrenser for kundens kort, fordi dette er i strid med vilkårene til våre bankpartnere. Sikkerhetssystemet vår omfatter tiltak for å oppdage oppdelte transaksjoner.
  • Signer aldri skjermen på vegne av kunden. Bekreft alltid betalingen med en signatur (i tilfelle signaturen mangler eller er uakseptabel, kan en eventuell informasjonsforespørsel/tilbakebetaling medføre at den tilhørende dokumentasjonen ikke blir godkjent av utstederen).
  • Vær oppmerksom på det faktum at egenbetaling (betaling med ditt eget kort) er forbudt som følge av vilkårene til våre bankpartnere. Sikkerhetssystemet vår omfatter tiltak for å oppdage egenbetaling. Slike transaksjoner skal refunderes.