Det är väldigt enkelt att ta emot kortbetalningar med SumUp. Syftet med guiden är att ge dig som vill börja utföra problemfria transaktioner med kortläsaren all information du behöver.

I denna artikel:

Vet du inte vilken av våra kortläsare du använder? Klicka här.

Ta emot kortbetalningar med kortterminalen Air från SumUp

Detta är en steg-för-steg guide till hur du tar emot kortbetalningar med SumUp Air. Det är enkelt. Vi lovar:

1. Öppna SumUp-appen på din smartphone eller surfplatta och logga in med den e-postadress och det lösenord du registrerade dig med.

2. Ange önskat belopp. Du kan också ange en beskrivning i motsvarande fält nedan. När du är klar trycker du på ”Ta betalt”.

3. Kortläsaren slås automatiskt på och ansluts till enheten.

4. Din kund kan nu betala kontaktlöst (NFC), med chipkort eller magnetkort.

1. Om kunden vill göra en kontaktfri betalning med ett kontaktlöst kort ska kortet hållas mot kortläsaren. Eftersom den kontaktlösa antennen finns överst på kortläsaren ska kortet hållas rakt mot kortläsarens övre ände. Om dataöverföringen lyckas hörs ett pip och fyra lysdioder tänds. Betalningen bekräftas med kundens PIN-kod eller signatur.

Obs!

Din kund behöver bara godkänna kontaktlösa transaktioner över 200 kronor.

2. Om kunden vill betala med chipkort ska kortet sättas in i läsaren (med chippet neråt med kortets framsida vänd framåt). Betalningen bekräftas med kundens PIN-kod eller signatur.

3. Om kunden vill betala med magnetkort ska kortet dras genom magnetremsans läsare högst upp på läsaren. Kortet ska vändas så att magnetremsan är vänd framåt. Betalningen bekräftas med kundens PIN-kod eller signatur.

Obs!

Använd bara magnetremsan om kundens kort saknar chip eller stöd för kontaktlös betalning eftersom det är det minst säkra sättet att ta emot betalningar.

5. Kunden godkänner betalningen genom att antingen knappa in sin fyrsiffriga PIN-kod i kortläsaren och sedan markera den gröna bocken eller genom att göra en namnteckning på smartphonens eller surfplattans skärm och bekräftar betalningen genom att trycka på knappen ”Ange”. Kortläsaren talar om huruvida PIN-kod eller signatur begärs.

Obs!

Huruvida godkännandet sker med PIN-kod eller signatur beror på vilka inställningar som är lagrade på chippet på kundens kort. Varken du eller kunden kan påverka om PIN eller signatur begärs.

6. SumUp skickar automatiskt en begäran till kortutgivaren för att se till att kunden har tillräckligt med pengar på kontot samt för att kontrollera om betalningen ligger inom kundens angivna gränser.

7. Kortläsaren och appen visar ett meddelande som bekräftar att transaktionen genomfördes.

8. Om du vill kan du nu skicka ett kvitto till kunden genom att ange e-postadress eller mobilnummer i motsvarande fält. Du kan också skriva ut ett kvitto.

9. Grattis! Du har precis genomfört en betalning med SumUp Air. Visst är det enkelt?

Ta emot Apple Pay och Android Pay

Med kortläsaren Air från SumUp kan du också ta emot kontaktlösa betalningar via Apple Pay och Android Pay. Håll bara enheten rak mot kortläsarens övre ände som om det hade varit ett kort med stöd för kontaktlösa betalningar.

Obs!

Kunder som använder Apple Pay eller Android Pay eftersom tjänsten redan finns i deras länder kan betala på båda sätt även om Apple Pay eller Android Pay kanske inte finns i ditt land än.

Ta emot betalningar med kortterminalen PIN+

Nedan följer en steg-för-steg guide till hur du tar emot kortbetalningar med PIN+. Du kommer att bli ett proffs på nolltid:

1. Öppna SumUp-appen på din smartphone eller surfplatta och logga in med den e-postadress och det lösenord du registrerade dig med.

2. Ange sedan önskat belopp. Du kan också ange en beskrivning i motsvarande fält nedan. När du är klar trycker du på ”Ta betalt”.

3. Kortläsaren slås på automatiskt och appen ber dig att antingen sätta in eller dra kortet.

4. Din kund kan nu betala med chipkort eller magnetkort.

1. Om kunden vill betala med chipkort ska kortet sättas in till höger på kortterminalen (med chippet neråt med kortets framsida vänd framåt). Kunden måste nu godkänna betalningen.

2. Om kunden vill betala med magnetkort ska kortet dras genom magnetremsans läsare på höger sida av kortterminalen. Kortet ska vändas så att magnetremsan är vänd framåt. Kunden måste nu godkänna betalningen.

5. Kunden godkänner betalningen genom att antingen knappa in sin fyrsiffriga PIN-kod i terminalen och sedan markera den gröna bocken eller genom att göra en namnteckning på smartphonens eller surfplattans skärm.

Obs!

Huruvida godkännandet sker med PIN-kod eller signatur beror på vilka inställningar som är lagrade på chippet på kundens kort. Varken du eller kunden kan påverka om PIN eller signatur begärs.

6. SumUp skickar automatiskt en begäran till kortutgivaren för att se till att kunden har tillräckligt med pengar på kontot samt för att kontrollera om betalningen ligger inom kundens angivna gränser.

7. Kortläsaren och appen visar ett meddelande för att bekräfta att transaktionen genomfördes.

8. Om du vill kan du nu skicka ett kvitto till kunden genom att ange e-postadress eller mobilnummer i motsvarande fält.

9. Grattis! Du har precis genomfört en betalning med PIN+.

Transaktionsbegränsningar

Det lägsta beloppet för kortbetalning är 10 kronor.

Det högsta beloppet för kortbetalning bestäms av följande faktorer:

• Kundens kortutgivare, det vill säga banken, kan begränsa det belopp som kunden kan betala med sitt kort.
  • I syfte att skydda dig och kunderna har SumUp begränsningar om magnetremsan på ett kort används för att betala. Dessa begränsningar anges för din verksamhetstyp så att de matchar det typiska belopp som debiteras i din kategori och bör inte störa din dagliga verksamhet. Om du har frågor om begränsningen ber vi dig kontakta kundtjänst.
  • I vissa fall måste vi kontrollera ditt konto. Om detta gäller ditt konto är ditt konto begränsat till ett visst belopp och du får ett separat e-postmeddelande med all information. SumUp är godkänt som betalningsinstitut av Financial Conduct Authority (finansinspektionen) så vi måste bekräfta dig som registrerad individ och som huvudkontakt för ditt företag.

Användning utomlands

SumUp kan bara användas i det land du angav när du registrerade dig. Under vissa omständigheter kan vi däremot tillåta att du gör transaktioner i ett annat land där SumUp finns. Om du har ett SumUp-konto och vill använda det utanför Sverige ber vi dig kontakta kundtjänst. Bekräfta vilket land du kommer att göra transaktioner i, varför du kommer att besöka platsen och de exakta datumen då du kommer att göra transaktioner i landet i fråga.

SumUp finns i följande länder
  • Belgien
  • Brasilien
  • Chile
  • Finland
  • Frankrike
  • Italien
  • Irland
  • Lettland
  • Lituaen
  • Nederländerna
  • Norge
  • Österrike
  • Polen
  • Portugal
  • Slovenien
  • Spanien
  • Sverige
  • Schweiz
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Ungern
  • USA

Ta emot utländska kort

Generellt kan vi hantera betalningar med alla kort som har en Mastercard-, V PAY-, Visa- eller American Express-logga på.

Obs!

Som alltid när man hanterar betalningar med internationella kort är det viktigt att notera att kortinnehavare kan debiteras en extra valutaomvandlingsavgift. Som vanligt är alla transaktioner föremål för godkännande från kortutgivaren.